Mästaren från Avalon

Mississippi John Hurt (1893-1966) framför sången You got to walk that lonesome valley i Pete Seegers (1919) folkmusikbildande program Rainbow Quest från mitten av 60-talet. Mississippi John Hurt föll likt många andra svarta blues/folk sångare  i lång glömska hos allmänheten efter att ha varit aktiva musiker och spelat in skivor under 20-talet och 30-talet. Innan folkmusik vågen sköljde över den unga vita medelklassen tidigt 60- tal och intresset blev stort för det musikaliska arvet så hade Hurt återgått till jordbruket och jobbat som bonde i mer än 30 år. Hurt lokaliserades i sin födelseort Avalon, Mississippi 1963 av folkmusiketnologen Tom Hoskins och han fick återigen chansen att göra nya inspelningar och återinspelningar. Hurt framträdde också på den populära Newport Folk Festival 1964 och fick sina sista år i livet uppleva upprättelse för sin musikaliska gärning innan han gick bort i en hjärtattack två år senare.

Andra storheter inom bluesen som återkom under 60-talet var den skörsjungande och flyhänte Skip James (1902-1969),  den kraftfulle och frenetiske Son House (1902-1988) och den hetlevrade tidigare fängelsekunden Bukka White (1906-1977).

När klipp likt dessa dyker upp så uppstår en stor känsla av tacksamhet gentemot personen som  lagt upp den…

Annons

Etiketter: , , , , , , , , , ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: