Tin Can Trust – Los Lobos

Los Angeles-bandet Los Lobos här med David Hidalgo i spetsen, en musiker som utöver att vara en kraftfull gitarrist exempelvis spelar fiol och dragspel. Hör ni det senare på någon av Tom Waits kompositioner är det inte omöjligt att det är Hidalgo ni hör. Det slog mig också att hans sångröst ibland kan andas samma friska luft som Rick Danko, klar men ändå med en strävhet, stark men samtidigt skör (den har en bredd helt enkelt).

Los Lobos bildades 1973 av David Hidalgo och basisten Conrad Lozano, Cesar Rosas gitarr och sång och blandinstrumentalisten Louie Perez, fyra vänner som alla kom från East LA. En stadsdel som i störst utsräckning bebos av spansktalande medborgare med i synnerhet mexikanskt ursprung, namnet  Los Lobos är som ni kanske hör spanska och betyder ”Vargarna”. När de gjorde sin officiella albumdebut med den ödmjuka titeln Just Another Band From East LA (1978) presenterade de en frisk blandning av amerikansk musiktradition och har sedan fortsatt vandringen i dess öppna landskap. Traditionell mexikansk och spansk folkmusik samsas med blues, rock’n’roll, r’n’b, country och Tejano eller Tex-Mex, genrebetäckningen som syftar på folk -och rockmusik hos den amerikansk-mexikanska befolkningen. Ja, listan av stilar kan bli pinsamt lång i jakten på att definiera Los Lobos, som också alltid kombinerat både spansk och engelsk lyrik i låtskriveriet och låttolkningarna. Originallåtarna har till stor del stått under låtskrivarparet David Hidalgo och Louie Perez penna men även Cesar Rosas bidrar, inte sällan med spansk text.

Bandets sjuttonde album Tin Can Trust släpptes 2010 och titelspåret går neråt bluesens stråk men musiken sveper  samtidigt iväg, härligt ledigt, till andra mer hoppfulla ställen.

Annons

Etiketter: , , , , , , , , , ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: