Amelia – Joni Mitchell

”I was thinking of Amelia Earhart and addressing it from one solo pilot to another…”

– Joni Mitchell om Amelia.

Den amerikanska flygpionjären Amelia Earhart och hennes navigatör Fred Noonan påbörjade 1937 en våghalsig jorden runt resa och lyfte från en ö på Nya Guinea där de mellanlandat. I höjd med den obebodda korallön Howland Island mitt ute i Stilla Havet försvann planet spårlöst. Kontakten bröts mellan Earhart och båten Itasca som placerats vid ön som en radiofyr. Etappen var beroende av kommunikationen eftersom det för tiden nya radiopejlingssystemet skulle navigera planet i det okända. Hon kunde inte hitta rätt kurs.

Amelia Earhart hade en hel del rekord i bagaget, hon var den första kvinna som ensam korsat Atlanten men var även överhuvudtaget först att göra en soloflygning från Honolulu till Oakland. Hon flög snabbast och högst. Hennes djärva bedrifter uppe i luften fick stor uppmärksamhet på båda sidor om Atlanten och Earhart blev en stjärna. Hennes Atlantflygning blev genombrottet som gjorde att hon kunde lämna sitt jobb som socialarbetare och börja flyga på heltid. Kvinnors rätt till pilotutbildning blev en viktig fråga för henne. Efter Earharts försvinnande påbörjades en stor sökprocess men utan resultat och hon dödförklarades två år efter senare. Teorier stöttes och blöttes om vad som exakt kunde ha hänt, mystiken tätnade och med tiden växte en del osannolika förklaringar fram som att hon skulle ha bytt identitet eller spionerat på japanska militärbaser. Kanske flyger hon där uppe i luften fortfarande? Det är min teori.

Joni Mitchell påbörjade själv en lång resa. Ensam tog hon sig med bil genom Amerika från Maine, New England, i nordöst till Los Angeles, Californien, i sydväst och skrev under den tiden låtar till albumet Hejira (1976), titeln var en omskrivning av arabiskans ord för resa ,”hijra”. Musiken och texterna präglades förstås av rastlöshetens resande fot och i Amelia landar aldrig riktigt låten utan sveper bara vackert över ökensanden.

Annons

Etiketter: , , , , , , , ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: