Riders In The Sky (A Cowboy legend) – Burl Ives & Peggy Lee

Den klassiska låten skrevs av Stan Jones 1948 och året senare gjorde folkmusikern och skådespelaren Burl Ives en fint nedtonad originalversion. Den har tolkats av en diger skara artister genom åren och en del som jag har hört drar till skillnad från Ives kanske lite väl mycket åt det bombastiska. Textens mäktiga tema om en ensam cowboys illavarslande syn uppe på himlen är baserad på en klassisk folkloristisk myt med rötter från bland annat norden. De döda ryttarna är dömda att  i evighet och utan vila jaga djävulens hord uppe på himlen och den som beskådar denna jakt är, om inte redan fördömd, i så fall väldigt nära att själv slitas med och försvinna från jordens yta. I Sverige var det inte spökcowboys utan asaguden Oden som efter mörkrets intåg svepte över fälten i jakt efter skogsrået (en teori är idag att ljuden från Odens jakt i själva verket var vildgäss som flög i natten). Skulle man i vilket fall olyckligen råka korsa hans väg så var det bäst att kasta sig till marken, eftersom han oftast inte färdades högre än en oxes ok. Det var heller inte bra att bygga hus på gamla vägar då de kanske tillhörde Odens gamla rutt, risken för att huset skulle utplånas var därför överhängande. Denna till synes evigt viktiga vardagsrädsla, som förr underbyggdes av myterna, verkar inte behövas längre. Det räcker gott med nyheterna vi får om kärnkraftsdebakel och radioaktivt stoft.

Låten har tilldelats varierande titlar såsom Riders In The Sky, Ghost Riders In The Sky, Riders In The Sky (A Cowboy Legend) osv. Svenskättade pop och jazzsångerskan Peggy Lee anväde samma titel som Ives och gjorde -49  en häftig version med ett arrangemang som genom körsången, stråkarna och bleckblåset i mina långsökta öron drar lite åt Wagners Valkyrieritt (en story med liknande tema)The Doors gitarrist Robby Krieger har sagt att deras låt Riders On The Storm var influerad av Riders In The Sky, nu vet vi det också.

Annons

Etiketter: , , , , , , ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: