Ruby – Dave Rawlings & Gillian Welch

Det finns en hel del (en drös) fina klipp av Gillian Welch och Dave Rawlings som tillsammans står och trängs på små utrymmen i den lokala skivbutiken eller biblioteket. De verkar trivas där, i mindre lokaler ihopkurade runt en mikrofon, eller inte, samma spelglädje finns oavsett lokal och deras stora musikaliska trygghet och kunnande verkar göra dem bekväma i vilken situation som helst. Welch och Rawlings, dessa musikaliska partners, har sedan länge insett hur starka de är tillsammans, både i låtskriveriet och på scen. På Welch klassiker från 2001  Time (The Revelator) delade de på låtskriveriet och hela albumet vilade enbart på deras instrument och röster.   

Traditionalismen som präglar dem vilar tungt på den amerikanska folkmusikskatten och bluegrassrötterna men under alla genrebenämningar ligger alltid en välkomponerad låt i grunden, universellt öppen för alla. När rösterna möts är det som om de kommer hem och lyckligtvis så finns de oftast med på varandras hörn trots deras separata solokarriärer. Låten Ruby är öppningsspåret från Rawlings hyllade solodebut A Friend Of A Friend (2009) där Welch var medkompositör på flera låtar.

I maj annonserade Gillian Welch att en ny skiva, The Harrow & The Harvest, är på gång efter åtta års solotystnad och den planeras släppas 28 juni. Självklart har Dave Rawlings varit med och producerat. Härligt!

Annons

Etiketter: , , , , , ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: