All We Have Broken Shines – Brightblack Morning Light

De udda fåglarna Nathan Shineywater och Rachael Hughes var vänner från Alabama men etablerade sig i norra Kalifornien som duon Brightblack Morning Light 2005 och fem år framåt. De hade redan musicerat ihop tidigare, bland annat på turné med Will Oldham i södern tidigt 00-tal. Nathan spelade gitarr ofta med en slide och Rachel på klaviatur med förkärlek till det gamla elpianot Fender Rhodes. Nathan var och är nog, med största sannolikhet fortfarande, en drivande kraft på folkscenen. Framförallt organiserade han från och med 2003 minifestivaler kallade Quiet Quiet Festivals som trots det väldigt tysta namnet gjorde musiken hörd. Duon blev en av de ledande samtida grupperna inom den så kallade freak folk genren tillsammans med festivaldeltagare såsom Devandra Banhart och Joanna Newsom. Namnet freak folk beskriver ganska bra hur musikens väldigt nedtonade traditionella stil beblandas med mer udda och experimentella inslag.

Brightblack Morning Lights första album Ala.Cali.Tucky från -05 fick bland annat mycket fin kritik av The New York Times som kallade den för fantastisk. Förutom musiken väckte bandets udda livsstil också uppmärksamhet. De levde bland annat i tält ute i skogen och det tredje albumet spelades in endast med hjälp av solenergi. Ett steg tillbaka mot ett mer spartanskt sparsamt leverne. Hippieflum eller klarsyn? Döm själva. Jag såg dem för några år sedan i ett avsnitt av det framlidna Musikbyrån på SVT som handlade om Kalifornien. Då stod de målade blå i ansiktet ute någonstans bland röda trädstammar och Nathan Shineywater pratade hest viskande om naturens kraft, om jag inte minns fel. Säga vad man vill men det hela var ganska fascinerande. Tog inte tag i att lyssna på dem förrän ett par år sedan och hittade den orginellt klingande låten nedan, från det andra albumet Brightblack Morning Light (2006). Känns lite som ett dovt eko från skogen och den förmedlar en harmoni denna måndags morgon.

Annons

Etiketter: , , , , , ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: