These Days – Gregg Allman med Graham Nash

Gregg Allman, rockern från södern, en överlevare. Han grundade The Allman Brothers Band tillsammans med sin gitarrspelande storebror Duane och 1969 släpptes debutskivan. Gregg sjöng och spelade hammond-orgel men storebror var kapellmästaren och dirigerade det sex man starka bandet. Allman Brothers  stack ut i mängden med två sologitarrister och två trummslagare varav Butch Trucks stod för den primitiva kraften och Jaimoe Johansson för en broderande finess i luckorna. Gregg och trummisarna är de enda från originaluppsättningen som idag finns kvar i bandet. Utöver Duane så spelade Dickey Betts gitarr och bassisten Berry Oakley bidrog med ett väldigt melodiöst basspel, en tradition som än idag präglar Allman Brothers.

Duane Allman sågs av många som en av de främsta gitarristerna i USA och han spelade även tillsammans med bl.a.  Wilson Pickett och Aretha Franklin. Hans explossiva slidespel häpnade många och han är en frekvent referensperson hos många slidespelare. Han ligger bland annat bakom det odödliga öppningsriffet på Eric Claptons låt Layla från 1970. Allman Brothers älskade att spela och de gjorde sig kända som ett enastående band på scen. Livealbumet Live At Fillmore East (1971) är en milstolpe och till skillnad från de två föregående studioalbumen så fångades här deras kraft och det blev även deras verkliga genombrott. Duane Allman väjde för en lastbil och sladdade med sin motorcyckel samma år och omkom 1971. Chockade färdigställde bandet sin tredje studioskiva Eat A Peach (1972) som både innehöll livematerial med Duane och nytt studiomaterial inspelat efter olyckan. Tragedin var total när Berry Oakley osannolikt omkom i en motorcyckelolycka året efter Duane. Förödelsen till trots fortsatte bandet mot alla odds att göra skivor med nya bandmedlemmar men kom att sargas av inre stridigheter, framförallt mellan Dickey Betts och Gregg Allman. Dickey Betts leder idag sitt band Great Southern. Gregg var ung och hade förlorat sin älskade bror Duane, sorgen dränktes med alkohol och tunga droger i ett 25 år långt mörker. 

Duane ”Skydog” Allman

I klippet sitter Gregg på stupets kant i ett program lett av Graham Nash tidigt 90-tal och tillsammans framför de Jackson Brownes These Days, en låt ursprungligen skriven av en 16-årig Browne för Velvet Undergrounds före detta sångerska Nico. Gregg Allman har varit nykter sedan mitten på 90-talet, alltså några år efter detta hjärtskärande klipp, och verkar ha kunnat gå vidare med sitt liv. Idag turnerar han fortfarande med sitt Allman Brothers runt om i Nordamerika och återväxten har säkrats under 00-talet genom trummisen Butch brorson Derek Trucks, en av de nya gitarrhjältarna som för Duanes arv vidare med ett otroligt slidegitarrspel.

Omslaget av Live At Filmore East (1971) Fr. Höger: Jaimoe Johanson, Duane Allman, Gregg Allman, Dickey Betts (sittande), Berry Oakley och Butch Trucks. För den uppmärksamme så återfinns en replika av omslaget i filmen Almost Famous (2000), dock med det fiktiva bandet Stillwater i exakt samma poser. En fin liten hyllning av regissören Cameron Crowe som likt huvudpersonen i den självbiografiska filmen var en ung musikskribent som följde med på rockturné, alltså The Allman Brothers Bands turné. Är inte Dickey Betts väldigt lik ”John Hammond from Stillwater”?.

Annons

Etiketter: , , , , , , , , , ,

4 svar to “These Days – Gregg Allman med Graham Nash”

 1. Henning Mankell Says:

  Vad är osannolikt med att två personer dör, inom ett år, när dom åker motorcykel? Mortorcyklar är självmordsmaskiner på hjul. I ålder 20-25 har amerikanska män fem gånger så hög risk att dö än kvinnor i samma ålder, till stor del just p.g.a. motorcykelolyckor (men även våld, alkohol och knark). Denna ökade risk brukar populärt kallas ”the testosterone spike”, då den verkar sammanfall med ett påslag av det manliga könshormonet testosteron, som man tror leder till ökat risktagande och allmän idioti.

 2. thenplayon Says:

  det osannolika är kanske inte motorcyckelolyckorna i sig, utan det faktum att de spelade i samma band. intressant är dock också att det var på ungefär samma plats de sladdade och dog. Men du har självklart en poäng eftersom Duane allman var prick 25 år och oakley var 24 år då de förolyckades. i testosteronboostens slutskede alltså. din teori stämmer klart överens med allman brothers tragedi. Slutsats: ”Testosteron killed the original Allman brothers”. tack för kommentaren och varningen för motorvägens otyglade stålhästar!

 3. thenplayon Says:

  och varningen för testosteron…

 4. Kirk Wallander Says:

  Om dom dog på samma plats är det ju uppenbart att död#2 var självmord.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: