A Minha Menina – Os Mutantes

Psykadelierockarna Os Mutantes med hitten A Minha Menina (Min Flicka/Tjej) från den populära självbetitlade debuten från 1968. Låten skrevs av artisten Jorge Ben som utan att vara medlem i gruppen gjorde ett gästspel på sång och gitarr.

Bandet grundades 1966 i Saõ Paulo av bröderna Arnaldo (bas, klaviatur, sång) och Sérgio Dias Babtista (gitarr, sång) tillsammans med sångerskan Rita Lee men kom senare att undergå många medlemsbyten och omformateringar fram tills allt slutade 1978. På debuten och de två följande albumen skötte en tredje bror ljudtekniken.

”Mutanterna” tillhörde  den brasilianska konströrelsen Tropicalia, även kallad Tropicalismo, som växte fram på slutet av sextiotalet. Många stora artister kom därifrån och ledfigurerna i rörelsens musikaliska gren hette Gilberto Gil, Brasiliens kulturminister mellan 2003 – 2008, och Caetano Veloso som än idag tillhör landets musikaliska toppskikt. Samverkan mellan olika band och artister var stor och Os Mutantes togs tidigt under Gilberto Gils vinge. Tropicalia präglades av ett genreöverskridande uttryck där exempelvis brasiliansk musiktradition fick samsas med anglosaxisk rock’n’roll, exentriska infall och dåtidens hippieideal. Ideal som på många sätt stod i strid mot den rådande militärdiktaturens grepp. Som ”ledare” för den nya och ungdomligt skrämmande rörelsen fängslades Veloso och Gil under flera månader 1969 men frisläpptes för att bli landsförvisade och satta i tvåårig exil i England. Även Os Mutantes sattes under lupp men klarade sig klart lindrigare än många andra men säkert med ett antal blåmärken.

Utifrån sett verkade allting frid och fröjd eftersom landet visade upp en enorm ekonomiska tillväxt under militärledningen. Det som förbisågs var att klasskyftorna ökade explosionsartat till fördel för ett sedvanligt minimalt antal som exploaterade och trampade på folket. Juntans förföljelser i form av censur och tortyr av all opposition var en annan detalj som det inte talades högt om och den var som starkast i början på sjuttiotalet,  ett decennium som de i tvivelaktig triumf kickstartade med VM i fotboll. Militärjuntans styrde Brasilien från och med statskuppen 1964 till att det slutgiltiga sammanbrottet kom 1985 och Tancredo Neves från oppositionspartiet Brazilian Democratic Movement Party valdes till president. Tragiskt nog han hann aldrig tillträda utan avled efter valet, istället blev vicepresidenten den första folkvalda ledaren på tjugoett år.

Ando Meio Desligado från tredje albumet A Divina Comédia ou Ando Meio Desligado (1970). Titeln betyder på en höft ungefär Den gudomliga komedin eller jag är egentligen lite frånvarande, frånvarande på ett ganska substansbaserat sätt, på LSD i synnerhet. Bandet gick mer och mer från det brasilianska i Tropicalia och tog ett steg mot enbart rock, spekulationer säger att det kan kopplas till frånvaron av Veloso och Gil som hade ett stort inflytande på dem. Rita Lee och Arnaldo Babtista samarbetade i låtskriveriet och stod för merparten av komponerandet men hoppade båda av med ett års mellanrum. Lee påbörjade en solokarriär 1972 med en skiva som hon skrev ihop med Babtista och spelade in med hela Oz Mutantes, enda skillnaden från tidigare var att hon helt enkelt kallade den ett soloalbum. Skivan räknas idag som en eftertraktad raritet. Efter att Lee försvann rörde sig Os Mutantes mer mot progressiv rock och Babtista hoppade av. Kvar var endast bara Sérgio Dias som ensam orginalmedlem släppte ytterliggare ett studioalbum.

Bröderna återförenades för en konsert och inspelning  i London 2006. Tre år senare släppte de Haih Or Amortecedor, det första studioalbumet med nyskrivet material på trettiofem år och som tog vid ungefär där de slutade.

Annons

Etiketter: , , , , , , , , , , , , , , ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: