El derecho de vivir en Paz – Víctor Jara

Om ett par dagar är det fyrtio år sedan Augusto Pinochet med amerikanskt understöd tog över landet med brutalt våld, mördade den sittande presidenten Allende och alla övriga oliktänkande som i psykopatens sinne kunde tänkas hota nationen Chile. Víctor Jaras framförande spelades in augusti samma år, alltså bara veckor innan katastrofen skulle drabba hans hemland. Jaras vackra visa besjunger ”rätten att leva i frid” och med historien som fond är det som att han i klippet blickar rakt in i Pinochets ögon, att han bemöter hatet och ondskan med varm stolthet och kärlek. Det är som om ödet uppdagar sig i horisonten. Kort efter militärkuppen arresterades och mördades Jara, liket slängdes rätt ut på gatan. Han ansågs vara ett för stort hot, en ensam man med gitarr, mot ett batteri av bödlar. Konstens oerhörda kraft kan väl inte manifesteras tydligare än i Pinochets och alla övriga diktatorers rädsla för den. Víctor Jara blev i dödsögonblicket odödlig och hans ande blev starkare, så stark att den kunde spridas över hela världen.

Annons

Etiketter: , , , , , ,

2 svar to “El derecho de vivir en Paz – Víctor Jara”

  1. art Says:

    Mycket mycket bra skrivet.
    /art

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: